28 Şubat davasında topyukûn karargâhı yargılanan, kendisi de 1 numaralı sanık olan Genelkurmay eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı hep sustu. Kanser tedavisi gördüğü için duruşmalara katılamayan Karadayı’nın ne söyleyeceği, nasıl savunma yapacağı merak ediliyordu.
Silah arkadaşları bile Savcılıkta verdiği ifadede, “BÇG’ye hatırlamıyorum” dediği ve kendilerine sahip çıkmadığı için Karadayı’ya öfkeliydi. Perşembe günü Mahkemeye geldi, savunmasını yaptı. Aynı gün başlayan çapraz sorgusu ise dün tamamlandı.
Yüzlerce soru soruldu. Henüz davaya müdahil olmalarına karar verilmeyen müşteki-mağdur avukatlarının sorularını cevaplamadı veya “hatırlamıyorum” demekle yetindi. Emrinde çalışmış tutuklu, tutuksuz komutanlar da Karadayı’yı çok sıkıştırdı.
Söyleyeceğini söylemişti oysa; “28 Şubat bir darbe değildir... Asıl mağdur burada yargılanan arkadaşlarımız... Bütün arkadaşlarımdan memnundum, hepsiyle gurur duyuyorum... BÇG asla cunta değildir...” gibi.
Bazı gazeteler dört köşe, “Darbeciler kapıştı... Bunama iması...” başlıkları atmış.
Sanık sandalyesindeki kişi 82 yaşında ve kanser. Öyle ki, savunmasını oturarak yapmasına izin verildi. 67 yaşındaki bir insan notere bir iş için gittiğinde sağlık raporu istendiği dikkate alınırsa, 82 yaşındaki birisinin 16 yıl öncesini “hatırlamaması” normal değil mi? Cevaplasa bile bunların doğru ve sağlıklı olduğu iddia edilebilir mi?
Nitekim dünkü duruşmanın öğlen arasında titremeye başladı, paltosunu giyip, Baro odasında oturdu. Ateşi yükselmişti, doktora götürmek istediler, savunmasını tamamlamak istediğini belirtip, gitmedi. Avukatı Erol Aras’ın getirdiği bir tostu yiyerek, duruşmanın başlamasını bekledi.
İşte bu arada Karadayı’ya birkaç soru sordum.
Önce Teoman Koman’ın vefatını konuştuk. Bir gece önce hastaneyi arayıp, durumunu sormuş. “Gidecektim, ama hem benim doktorlarım izin vermedi, hem de Koman’ın doktorları yoğun bakımda olduğunu, konuşma görme şansım bulunmadığını söyledi. Çok iyi bir insandı. Çok üzgünüm, Allah rahmet eylesin” dedi.
28 Şubat davasının ne olduğunu, neyin yargılandığını sordum. Şu cevabı verdi:
“Neyin yargılandığını anlamadım. Ama bunun bir intikam, öç davası olduğunu söyleyebilirim.”
Genelkurmay eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın en çarpıcı sözleri ise şunlardı:
“İstanbul işgâl edildiğinde vatanseverleri Bekirağa Bölüğü’ne kapattılar. Sonra Malta’ya sürdüler. 1 sene sonra da bıraktılar. Bugün yapılanları işgâlciler bile yapmadı.”
Karadayı bile artık bunu söylüyorsa, fazla söze ne hacet?
Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan, Mamak ve Şirinyer’e kucak dolusu sevgiler
Müyesser YILDIZ
17 Aralık 2013
17 Aralık 2013 Salı
Karadayı İlk Kez Konuştu: “Bunu İşgâlciler Bile Yapmadı”
Related Posts:
Tayyip Bey’in Doğru Bir Sözü - Celal ŞengörSayın Başbakan Tayyip Erdoğan Bey, Trakya gezisinde “öğrenci affı“ denilen rezaletin tekrarını isteyen bir Hanımefendi‘ye cevaben, bunun olmayacağını, üniversiteyi altı, bilemedin yedi senede bitiremeyenin üniversiteden tard … Read More
Bilgilendirme - Gündüz Akgülİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı ve “büyük rüşvet operasyonu” diye adlandırdığı olay bomba gibi Türkiye gündemine düştü.Gözaltına alınanlar içinde üç bakanın oğlunun, bir banka Genel Müdürünün ve çok sayıda kamu… Read More
Mustafa Balbay Dün de Özgürdü - Sevgi ÖzelDeniz’i bebekken görmüştüm; Yağmur’la birçok kez kucaklaştım. Gülşah Balbay tam da Nâzım’ın, “Ve unutma ki/daima iyi şeyler düşünmeli/bir mahpusun karısı” dediği gibi hep iyi şeyler düşündü; iyi şeyler düşünerek salt çocukla… Read More
Ne oldu da akp ile cemaat'in arası bozuldu? - Gürbüz EvrenSadece Türkiye değil dünya kamuoyu da Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonunu konuşuyor. Ülkemizdeki bazı çevreler ise kamuoyunun, Cemaat ile AKP arasında bir kapışma yaşandığına odaklanmasını istiyor. Medyanın tamamı da bu yönde ça… Read More
Doğu Perinceğin Muhteşem Hukuk Zaferi - Galip BaysanAvrupa İnsan Hakları Mahkemesinin İsviçre Hükümetine karşı Ermeni Soykırım İddiaları ile ilgili davada Perinçek dolayısıyla Türk Halkı lehine verdiği karar bu konuda yıllardır elde edilen en büyük başarıdır. Bu karar Tehcir o… Read More
0 yorum:
Yorum Gönder