Facebook

25 Mart 2014 Salı

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİNDE GERGİN BEKLEYİŞ


IŞİD'in tehditleri saldırıya dönüşürse TSK'nın kapsamlı eylem planı hazır. 

Farklı senaryolara göre hazırlanmış 3 ayrı eylem planından söz ediliyor. Olası saldırıda öncelikle hava kuvvetleri belirlenen hedefleri bombalayacak. Yetmezse kara birliği devreye girecek. Üçüncü aşamada ise taarruz helikopterleri gönderilecek.

IŞİD'in olası bir saldırısına karşı öncelikle hava kuvvetleri devreye girecek. 


Teyakkuz halinde bekletilen Malatya, Merzifon ve Diyarbakır'dan kalkacak uçaklar havalanacak. Uçakların hedef alacağı koordinatlar ise çok önceden belirlendi. Bölgedeki IŞİD güçlerinin nerelerde bulunduğu, nerelerde kaldığı saptanmış durumda. Uçakların harekat tarzları da bu koordinatlara göre planlandı.

Hesaplamalara göre, uçaklar, 2 dakika içinde operasyon bölgesine gidebilecek ve 1,5 dakikada bu operasyonu tamamlayarak geri dönebilecekler. Böylece toplamda gidip operasyonu yapıp dönecek olan uçaklar 5,5 dakikada görevlerini tamamlamış olacaklar.

Uçakların hedef aldığı koordinatları vurması, operasyonun tamamlanmasına yetmezse ne yapılacak? 


TSK, bu durumda, kara birliğini devreye sokmayı tasarlıyor.Sınırda, göreve hazır biçimde bekleyen özel kuvvetler taburu bu aşamada devreye girecek. Skorsky helikopterleriyle bölgeye nakledilecek tabur, operasyonu tamamlayacak ve hemen geri dönecek.

İlk iki aşamadan, hedeflenen sonucunun tam olarak alınamaması halinde üçüncü bir aşama da söz konusu. 

Özel kuvvetler taburunun beklendiği gibi operasyonu tamamlayamaması durumunda ise bölgeye büyük bir hızla kobra tipi taarruz helikopterleri gönderilecek ve bölgeye yoğun müdahalede bulunulacak.  Planlamalara göre söz konusu bütün aşamalarda sınır hattında konuşlu bulunan Fırtına Obüsleri de bölgeyi aralıksız top ateşi altında tutacak.

Süleyman Şah Türbesinin önemi

Süleyman Şah Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin dedesi. Şah’ın türbesi Suriye’de Halep ili sınırları içerisindeki Karakozak köyünde bulunuyor. Türbe, Türk toprağı olarak kabul ediliyor. Fransa ile Türkiye arasında 1921 yılında yapılan Ankara Antlaşması uyarınca Suriye içerisindeki bu bölge Türk toprağı olarak kabul edilmiş, Süleyman Şah Türbesi’nde Türk askerlerinin nöbet tutmasına karar verilmişti.

0 yorum:

Yorum Gönder