Facebook

6 Şubat 2014 Perşembe

KOSTANTİNİYYE VE RUMİYYE”NİN FETHİ

Ebu Hüreyre (ra)’den:
-Bir yanı kara, bir yanı deniz olan şehri duydunuz mu?
-Evet ya Resulullah!
-İshak oğullarından yetmişbin kişi orasını feth etmedikçe kıyamet kopmaz. El-Hadis (Müslim, Hakim)

Usul’unda da böyle anlatılır, yani feth edeceklerin adı: İshakoğulları diye geçer. Fakat maruf ve mahfuz olan İsmail oğullarından oluşudur. Çünkü hadis’in siyakı buna delalet etmiştir. Zira Allah Resulü onlardan Arapları kasd etmiştir.

Hafız İbni Hacer der ki: Bunlardan murat İsmail oğullarıdır.. Nitekim diğer hadisler buna delalet etmiştir.

Abdullah b. Ömer (RA)’dan, Peygamber (SAV)’in şöyle buyurduğu nakledilmiştir: “Ey Ümmet! Sizde altı alamet vardır. Altıncısı bir şehrin fethi olarak sayınca; “Hangi şehirdir ey Allahın Resulü?” diye sordum. Şu cevabı verdiler:
“Kostantiniyyedir (İstanbul)…

Resulullah (SAV)   buyurmuşlardır. “Beni Esfarla çarpışmadıkça dünya gitmez (yani kıyamet kopmaz) Onlarla savaşmak üzere, Allah yolunda savaşan, kötüleyenin kötülemesinden çekinmeyen, Mü’minlerin seçkinlerinden olan Hicaz ehli yola çıkacaktır ve Kostantiniyye ile Rumiyye’yi (İstanbul ile Roma’yı) teşbih ve tekbirlerle feth edeceklerdir. O şehrin surları bir bir yıkılacaktır.  “El-Hadis (İbni Mace ve Hakim)

Kostantiniyye ve Rumiyye’nin fethi hakkında konuşuluyordu. Resulüllaha (SAV) hangisinin önce feth edileceği soruldu. Şöyle cevap verdiler: “Hirakl’in şehri önce feth edilecektir.” Bundan Kostantiniyyeyi murad ettiler. (Ahmet ve Hakim)

Kaynak:

Müellif: Muhammed b. resul El-Hüseyni El-Berzenci “El-İşaatü li eşrati’s saah” / Kıyamet Alametleri mütercim Naim Erdoğan

0 yorum:

Yorum Gönder