Facebook

19 Aralık 2013 Perşembe

BEDİÜZZAMAN’IN 40 000 MEŞHUDATI

Bir zaman hizmet ehli bir kimseden Bediüzzaman’ın 40 000 meşhudatı olduğunu ve Risale-i Nurları bu meşhudata istinaden yazdığını işitmiştim. Bu açıdan şahsen Bediüzzaman’ın yazdığı pek çok konuyu sadece Müslümanları ikaz eden birer ders olarak ele almıyor; onların aynı zamanda gelecekte olması muhtemel olayların gaybi işaretleri olarak değerlendiriyorum.

Elbette bu tarz okuma benim kendime ait bir okuma biçimidir. Bu yüzden anladıklarım sadece beni bağlar. Kimseyi anladıklarımı tasdike çağırmıyorum.

Bediüzzaman’ın eserlerinden Müslümanları ihtilaf durumunda islam kardeşliğini esas almaları yönünde ikaz eden bir alıntı:

“Ehâdis-i şerifede gelmiş ki: “Âhirzamanın Süfyan ve Deccal gibi nifak ve zındıka başına geçecek eşhâs-ı  müdhişe-i muzırraları, İslâmın ve beşerin hırs ve inşikakından istifade ederek, az bir kuvvetle nev-i beşeri hercümerc eder ve koca âlem-i İslâmı esaret altına alır.” “el-Hâkim, el-Müstedrek, 4:529-530; İbni Hibban, Sahih, 8:286”

Ey ehl-i iman! Zillet içinde esaret altına girmemek isterseniz, aklınızı başınıza alınız. İhtilâfınızdan istifade eden zalimlere karşı “Mü’minler ancak kardeştirler. Hucurat Sûresi, 49:10.”  kal’a-i kudsiyesi içine giriniz, tahassun ediniz. Yoksa, ne hayatınızı muhafaza ve ne de hukukunuzu müdafaa edebilirsiniz.

Malûmdur ki, iki kahraman birbiriyle boğuşurken, bir çocuk ikisini de dövebilir. Bir mizanda iki dağ birbirine karşı muvazenede bulunsa, bir küçük taş, muvazenelerini bozup onlarla oynayabilir; birini yukarı, birini aşağı indirir.

İşte, ey ehl-i iman! İhtiraslarınızdan ve husumetkârâne tarafgirliklerinizden, kuvvetiniz hiçe iner; az bir kuvvetle ezilebilirsiniz. “

Bediüzzaman birer hadis ve ayeti nazara vererek Müslümanları uyarmaktadır. Ben de Bediüzzaman’ın bu ikazı boşuna yapmadığı kanısındayım. Burada muhtemeldir ki, meşhudatlarında Müslümanların başına gelecek olayları keşfen ve şuhuden görmüş ve bu konuda ikazlarını yapmıştır.

Ben bu alıntılarda bahsedilen olayların hemen halihazırdaki cemaat ve hükümet üzerine uygulamaktan ziyade cemaat ve hükümet kavgasının muhtemel sonuçlarına parmak basacağım.  Bediüzzaman’ın örnek verdiği iki kahramanın dövüşmesi; Müslüman devletlerin çatışmasından tutun da islami cemaatlerin kendi içindeki rekabet ve çatışmalarını da içeriyor.  Dolayısıyla halihazırdaki cemaat ve iktidar çatışması da bu kapsam içinde değerlendirilebilir.

Bu kavga sonunda zarar görecek olan Müslümanların tümüdür. Cemaatin devlete diklenmesini yanlış buluyoruz. Hele hele dindar insanlardan oluşan bir iktidara muhalif olmak, aleyhine çalışmak hatta söylemek istemesek de iç ve dış güçlerle bu konuda işbirliği içinde olmak kabul edilemez. Bunlar Bediüzzaman’ın verdiği derslere tamamen aykırıdır.

Bediüzzaman bu dersinde Ahirzamanın deccal ve süfyan gibi müthiş zararlı şahıslarının münafıkların ve kafirlerin başına geçeceğini, islam aleminin ve insanlığın bölünmüşlüğünden yararlanıp dünyayı hallaç pamuğu gibi atacağını, koca islam alemini esaret altına alacağını hadis-i şerife dayanarak haber vermiştir.

Ehl-i imanın zillet ve esaret altına girmesi tehlikesini haber veriyor. İslam kardeşliği kalesine sığınmazsanız ne hayatınızı ne de hukukunuzu koruyamazsınız diyor.  İki kahraman birbiriyle boğuşurken bir çocuk ikisini de dövebilir diyor. İki dağ terazide dengeye gelse küçük bir taş onların dengesini bozabilir diyor. Ehl-i imanın ihtiras ve düşmanca tarafgirliklerinden kuvvetiniz hiçe inebilir, az bir kuvvetle ezilebilirsiniz diyor.

Burada iki kahraman kimdir? Uzun yıllar Türkiye kendi içinde Türk ve Kürt olarak çatıştırılmak istendi. Bu suretle gücü-kuvveti epey zayıflatıldı. Daha önceki İran-Irak savaşını hatırlayınız. Uzun yıllar iki ülke birbirini telef ettiler. Bunun ardından 1. 2. Körfez savaşları geldi. İslam ülkeleri zincirlerle deprenemez hale getirildi. Şimdi batılı güçler islam ülkelerini sünni ve şii blok olarak çatıştırıp islam içinde çok yıpratıcı bir savaş çıkarmaya çalışıyor. Böyle bir durum batılıların islam ülkelerinin doğal kaynaklarını sonuna kadar sömürmelerine sebep olacaktır.

Biliyoruz ki hedefte Türkiye var. Buna alet olmanın çok büyük vebali var. İslam kardeşliği çatısı altında birleşmezsek çok acı çekeceğiz.




0 yorum:

Yorum Gönder