Facebook

18 Aralık 2013 Çarşamba

BÜYÜK OPERASYON’DA DÜĞMEYE BASILDI

Büyük operasyon: 

İstanbul Organize ve Mali Suçlar polisinin yolsuzluk suçlamasıyla başlattığı operasyonda Ankara ve İstanbul'da aralarında bakan çocuklarının da bulunduğu 51 kişi gözaltına alındı. Operasyonla ilgili 3 ayrı soruşturma yürütülüyor. Operasyonun bir yıldan bu yana devam ettiği bildirilirken soruşturmayı yürüten savcılık dışında hiçbir makama bilgi verilmediği öğrenildi.

Bir yıldır hazırlık yapılan soruşturma kapsamında birçok dinleme kararı alındığı öğrenildi. Bazı bakanların oğullarıyla konuşmalarının da kaydedildi. Başbakan Erdoğan'ın bakanlarla yaptığı konuşmaların da yasa dışı dinlendiği belirtildi.
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, 1 yıldır hazırlığını yaptığı yolsuzluk soruşturmasında dün düğmeye bastı. Kamuoyunda ses getirmesi için 3 ayrı soruşturma aynı gün operasyona dönüştürüldü. Gözaltı kararları 'uygun hakim'in nöbetine denk getirildi.

Başbakan Erdoğan “Türkiye'ye içeriden ve dışarıdan yapılan saldırılara sert tepki gösterdi: Aziz milletimiz arkamızda olduğu müddetçe Hak yolunda mücadele etmeye devam edeceğiz. Hiçbir tehdide boyun eğmeyeceğiz. Geri adım atmayacağız” dedi.

Yolsuzluk iddiaları ile yapılan gözaltılar Ankara'da "Siyaseti itibarsızlaştırma operasyonu" olarak yorumlandı. Kulislere göre hedef, yerel seçim ve Köşk seçimi öncesinde siyaseti dizayn etmek… Başkent kulislerindeki ilk değerlendirme "bu olayın hukuki boyutundan ziyade siyasi mühendislik tarafı ağır basıyor" şeklinde oldu. Hedefin, 30 Mart yerel seçimleri ve Cumhurbaşkanı seçimleri öncesi siyaseti dizayn etme arayışı olduğu belirtildi.

Medyada operasyonun asıl amacının Halk Bankası olduğu öne sürüldü. Bundan önce ABD Kongresi Temsilciler Meclisi’nin Halkbank’ın İran ile olan ticari ilişkilerinden duyduğu rahatsızlık dile getirilmişti.

İsrail lobisi AIPAC’ın Türkiye aleyhine kampanya başlatarak İran ile ticarette aracı olarak suçladıkları Halkbank’ı hedef aldıkları, bu amaçla da ABD Dışişleri Bakanı Jhon Kerry ve Hazine Bakanı Jack Lew’a mektup göndererek, “Sizden Halkbank’ın İran’a altın transfer edilmesindeki işlemleri ele almanızı istiyoruz” dedikleri belirtildi.

Türkiye'nin İran'dan petrol alıp karşılığını Halkbank üzerinden altın olarak ödemesinden rahatsız olan İsrail'in bu konuda soruşturma başlatılması için uzun süredir baskı yaptığı ileri sürüldü. 

Dün sabahtan beri gündemi meşgul eden operasyon Türkiye ekonomisini de vurdu. Bazı şirket ve kamu kurumu yöneticilerine yapılan operasyon Borsa'da sert düşüşe neden oldu. BIST 100 endeksi günü yüzde 5.21 düşüşle kapatırken Halkbank, Emlak Konut hisseleri yüzde 10'un üzerinde değer kaybetti.

Operasyonun borsaya bir günlük maliyeti ise 29 milyar lira oldu. Borsanın piyasa değeri 528 milyar liraya geriledi. Dolar 2.04 lirayı geçti.

Operasyon dünya basınında:

* Reuters: Başlatılan soruşturma ile Başbakan Erdoğan'a karşı hamle yapıldı. Yorumcular operasyonda, bağlantıları emniyetten gizli servislere ve yargıya uzanan Gülen'in parmağı olduğunu belirtti. 

* BBC: Analistler, soruşturmanın özel eğitim kurumlarının kapatılması gündeme gelen Gülen grubuyla bağlantılı olabileceğini ifade etti. 

* Financial Times: Soruşturmanın perde arkasında, AK Parti ile Türkiye'nin birçok kurumuna sızan Gülen hareketi arasında derinleşen kriz var. 

* Wall Street Journal: Polis ve yargının yüksek mevkileri kontrol eden Gülen hareketi, bu gücünü hükümet aleyhine kullanmaya çalışıyor. 

* Washington Post: Operasyon, Gülen hareketinin büyük gelir kalemi özel eğitim kurumlarını kapatma girişimine cevap olarak değerlendiriliyor. 

*Bloomberg: Gülen hareketinin devleti kontrol edebilmek için kurumlara sızdığı söyleniyor. Krizin diğer öznesi ise Halkbank; İran'dan alınan petrol ve doğalgaz ödemelerini gerçekleştiren, ABD yaptırımlarına rağmen İran ile ticarete devam eden bir kuruluş olarak dikkat çekiyor.

Sosyal medyada yorumlar:

* Hedef Halk Bankasıdır. Halk bankası üzerinden bağımsız finansal politikalar hedeftedir.

* Yapılan operasyon Türkiye’ye boyun eğdirme operasyonunun finansal ayağıdır. Gözaltına alınan isimler perdeleme asıl hedef Halk Bankasıdır. Halk Bankası operasyonuyla İran’a yaptırımların hafiflemesiyle birlikte Türkiye’ye yoğun miktarda girecek İran parasının önü kesilmek isteniyor.  Halk Bankası operasyonu finansal bir 7 Şubattır. İran Türkiye arasındaki para transferi genelde Halk Bankası üzerinden dönüyordu. Reuters Halk Bankasını defalarca hedef göstermişti.

* Kilit Halk Bankası mı? Erbil-Ankara petrol ve doğalgaz ilişkilerinden üretilen para Halk Bankasında toplanacaktı. İran’la da hakeza… 


0 yorum:

Yorum Gönder