Facebook

5 Ağustos 2013 Pazartesi

ERGENEKON DAVASINDA KARAR VE YANKILARI


DARBEYE MÜEBBET

Ergenekon davasında mahkeme, darbe girişimine en ağır cezayı kesti. Emekli generallerin de aralarında bulunduğu 19 sanığa darbeye tam teşebbüs suçundan müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi.

'Balyoz' ile birlikte Cumhuriyet tarihinde darbe ve hükümete müdahale girişimi iddialarının sivil yargıda ele alındığı ilk dava olan Ergenekon'da yerel mahkeme 6 yıl 2 ay sonra kararını açıkladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi içerisinde oluşturulan salonda görülen Ergenekon davasının 321. duruşmasında mahkeme Ergenekon'un terör örgütü olduğunu da kabul etti.

66'sı tutuklu 275 sanıklı davada mahkeme "darbeye teşebbüs" suçlarından 19 sanığa müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet verdi. Darbeci 3 sanık ayrıca Danıştay saldırısından da ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı. 23 kişi beraat etti.

Balbay: Sıcak bir sonbahar geliyor

Tutuklu sanık Mustafa Balbay, 'Sıcak bir sonbahar geliyor, herkes hazırlansın. Mahkemenin hükmünü kabul etmiyoruz' diye konuştu.  Ağırlaştırılmış müebbet cezası alan Doğu Perinçek'in tahliye edilen oğlu Mehmet Perinçek de, 'Türkiye'nin yeni 30 Ağustos'ları yakındır. Türkiye, yeni 30 Ağustoslarla bu kararları bir bir atacaktır' tehdidinde bulundu.

KARAR HAKKINDA İÇ YANKILAR

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Herkes yargıya saygı göstermeli

Ergenekon'dan çıkan mahkumiyet kararları Ankara'nın da gündemi oldu. Mahkumiyetlere el çırpmadıklarını belirten Başbakan Yardımcısı Arınç 'Biz kimsenin mahkum olmasından sevinen insanlar değiliz. Ama bir yargı kararı var. Kimsenin suç işleme imtiyazı yok' dedi

CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:  Kararlar gayrımeşru

CHP lideri Kılıçdaroğlu Ergenekon'daki mahkumiyetleri değerlendirirken yargıya ağır ithamlarda bulundu. 'Karar gayrimeşru' diyen Kılıçdaroğlu, mahkemelerin iktidarın güdümünde olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu: 'Özel yetkili mahkemelerin verdiği kararlar hukuken, siyeseten ve ahlaken meşru kararlar değildir. Bu mahkemelerin verdiği karlar gayrimeşrudur' dedi.

Bahçeli: Hukuk cinayeti

'İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği cezalar, hiç şüphesiz milli vicdanları kanatmış, adalet ve hukuk ilkeleriyle bağdaşmamıştır' Mahkeme kararlarıyla 'Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çok tehlikeli şekilde hırpalandığını, aşağılandığını' öne süren Bahçeli, şunları aktardı: 'Genelkurmay Başkanlığı yapmış değerli şahsiyetlerin, müebbet hapis cezasına çarptırılmaları tam bir hukuk cinayeti olmuştur. TSK'ya ömrünü verenler ne idüğü belirsiz sanal bir örgüt üyesi ve yöneticisi olarak tanımlanmıştır.'

KARARIN DIŞ YANSIMALARI

ABD: Kaygılıyız, izliyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, 'Açıklanan karar ve cezaların sertliğiyle ilgili medya haberlerini takip ediyoruz' dedi. 

Times gazetesi haberi "Erdoğan'ın düşmanları cezalandırıldı" başlığıyla veriyor. Gazete "İslamî eğilimli Türk hükümetinin ülkenin laik tabakasını tasfiye etme girişimi olarak görülen davada onlarca siyasetçi, emekli asker ve gazeteci hapis cezası aldı" diyor.

Independent gazetesi, dün Silivri'de güvenlik güçlerinin protestoculara tazyikli suyla müdahale ettiğini gösteren bir fotoğraf eşliğinde "Eski ordu komutanına ömür boyu hapis" başlığıyla duyuruyor haberi.

Guardian gazetesi, Ergenekon davasından çıkan sonucu Orta Doğu Editörü Ian Black'in bir yazısıyla değerlendiriyor.  Black yazısında, mahkemenin verdiği ağır cezaların Türkiye'de öfkeli bir ayrışmayı alevlendirdiğini yazıyor.

BBC’nin Türkiye muhabiri James Reynolds’un Silivri’den bildirdiği haberinde, Başbakan Erdoğan’ın göreve geldiği 2002 yılından bu yana görevde ya da emekli olan çok sayıda yüksek rütbeli askerin tutuklandığını belirtti.

Amerikan yayın kuruluşu CNN, ‘Eski generaller ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı’ başlığını kullandığı haberinde, hükümete karşı laiklerle, ordu ve Başbakan Erdoğan arasındaki bölünmenin olduğunu savunarak davadaki sanıkların hükümeti devirmek üzere aşırı ulusalcı organizasyonun bir parçası olmakla suçlandıklarına dikkat çekti.

Financial Times: Eski ordu komutanlarının hükümeti devirme fikriyle örgüt oluşturmak suçlarından ömür boyu hapis cezası aldığını yazan Financial Times gazetesi, bazıları tarafından demokratikleşmeye doğru kilit bir adım olduğunu düşündüğü davaların sonucunun ülke genelindeki protestoların ardından geldiğini vurguladı.

İngiliz Daily Telegraph gazetesi aralarında gazetecilerin, avukatların ve askerlerin bulunduğu ve 5 yıl süren dava sonunda yüksek rütbeli generallerin ömür boyu hapis cezası aldığını yazdı.


0 yorum:

Yorum Gönder