Facebook

16 Ağustos 2013 Cuma

MISIR’DA KATLİAM: 14 AĞUSTOS 2013

* Mısır'da ordu katliamı

Mısır ordusu  başkent Kahire’nin Adeviyye ve Nahda meydanlarında devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin serbest bırakılması için toplanan eylemcilere müdahale etti.

Ramazan bayramı sonrası Mısır Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el-Sisi'nin oluşturduğu cunta yönetimi, Mursi destekçilerine meydanlardan ayrılmadıkları taktirde müdahale olacağının sinyallerini vermişti. Gerçek mermili ve biber gazlı saldırılarda yüzlerce kişinin öldüğü duyuruldu...

* Mısır'da olağanüstü hâl ilan edildi
Mısır cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, TSİ 16.00'dan itibaren ülke genelinde bir aylığına olağanüstü hâl ilan edildiği duyuruldu.

* Mısır ile ilgili şok iddia
Mısır'ın başkenti Kahire'de, güvenlik güçlerinin Adeviyye Meydanı'ndaki İman Camisi'ne baskın düzenleyerek müdahale sırasında hayatını kaybeden 259 kişinin cenazelerine el koyduğu iddia edildi.

Bu arada, Müslüman Kardeşler, Kahire'de cuma namazı sonrası 'Öfke Cuması' adında bir protesto yürüyüşü düzenleneceğini duyurdu. Açıklamada namaz sonrası, göstericilerin Kahire'deki Ramses Meydanı'na yürüyecekleri belirtildi.

İçişleri Bakanlığı ise güvenlik güçlerine, "meşru müdafaa durumunda gerçek mermi kullanma" talimatı verdi.

* Mısır katliamının izleri siliniyor

Mısır'da Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarından güvenlik güçlerinin göstericileri çıkartırken düzenlediği eşzamanlı katliamın ardından meydanlarda temizlik çalışmaları başladı.

* Ordu meydanlara girişi kapattı
Mısır'ın başkenti Kahire' de cuma namazı sonrasında olması beklenen gösteriler sebebiyle Mısır ordusuna ait güvenlik güçleri Tahrir ve Ramses meydanlarına girişleri zırhlı araçlarla kapattı.

* Milyonlar yine sokakta, ordu müdahale ediyor
Mısır'da darbe karşıtları "Gazap (Öfke) Cuması" gösterileri için daha önceden belirlenen camilere akın ederken, ülke genelindeki birçok camide imamların hükümetin "Darbe karşıtı vaaz vermeyin" çağrısına uymadıkları ve halkı darbeye karşı durmaya çağırdıkları gözleniyor.

* Mısır'daki katliam Türkiye'yi ayağa kaldırdı
Mısır'da darbecilerin giriştiği katliam Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Seçilmiş hükümeti darbe yoluyla indirilmesini protesto eden ve Mursi'nin serbest bırakılmasını talep eden Adeviye Meydanı'ndaki halka keskin nişancılarla yapılan saldırı Türkiye'nin birçok yerinde protesto edildi.

Türkiye, Mısır'da yaşanan kanlı katliama en üst düzeyde tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakanlık,TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlueş zamanlı açıklamalar yaparak tepkilerini dile getirdi.

* Dünya Mısır'daki katliamı kınadı
Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, NATO, ABD ve Avrupa ülkeleri, olaya net bir tepki vermekten kaçındı.
* Independent: Mısır'ın utanç günü
İngiliz Independent gazetesi, "Mısır'ın utanç günü" manşetini attı. Haberde, gazetenin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk'in analizine yer verildi. Dünkü şiddet olaylarının Mısır toplumunda yıllarca sürecek bir bölünme yarattığını belirten Robert Fisk: "Solcular, laikler ve Hristiyanlarla Sünni köylüler arasında, halkla polis arasında, Müslüman Kardeşler’le ordu arasında bir bölünme yaşanacak. Muhammed Baradey’in dün gece istifa etmesinin nedeni buydu. Kiliselerin yakılması bu korkunç katliamın, kaçınılmaz, doğal sonucuydu.”

1992'de Cezayir'de olduğu gibi 2012'de Müslümanların adil ve demokratik bir biçimde iktidara geldiğini ifade eden deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, "Müslüman Kardeşler’in ne kadar hata yaptığının önemi yok. Demokratik bir şekilde seçilmiş olan Muhammed Mursi ordu tarafından devrildi. Bu bir darbeydi ve John McCain bu kelimeyi kullanmakta haklıydı.”

* Mısır katliamında son bilanço
Müslüman Kardeşler, kayıpların 2 bini aştığını iddia ediyor.  Mısır  Sağlık Bakanlığı şimdiye kadar ülke genelinde 525 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 

* Kanlı Cuma

Darbeciler, Mısır'a yine kan ağlattı. Binlerce masumu öldüren cuntacı Sisi, katliama doymadı. Yüzbinlerce kişi demokrasi için 'Öfke Cuması' gösterilerine katıldı. 'Vur' emrini alan güvenlik güçleri ise eylemcilere ateş açtı. 100'den fazla kişi can verdi. 17.08.2013 Gazeteler


0 yorum:

Yorum Gönder