Facebook

19 Ağustos 2013 Pazartesi

MISIR'DA DEMOKRASİDEN DARBEYE GİDEN YOL

Dünyanın demokrasi sınavını kaybettiği Mısır'da kritik saatler sürüyor. Ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi darbe girişimi ile alaşağı edildi. Ülke demokrasiden kanlı darbeye giden süreci yaşıyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbe ile koltuğundan indirilmesi ile başlayan süreç, bugün Mursi'nin tutulduğu Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde yaşanan katliamla kritik bir aşamaya girdi. 

Peki bu noktaya nasıl gelindi. İşte tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen kanlı sürecin kısa geçmişi…

28 NİSAN: İlk hamle!

Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'nin henüz bir yılını doldurmuş olan yönetiminden en başından beri memnun olmayan grupların oluşturduğu Temerrüd (isyan) hareketi 28 Nisan 2013'te, Mursi'nin görevden uzaklaştırılması için 15 milyon imza toplamayı hedefleyen bir kampanya başlattı.

15 HAZİRAN: Sokaklara inme çağrısı

İsyan Hareketi, Haziran ayının 15'ine gelinirken bir yandan ufak çaplı gösteriler düzenlerken, diğer yandan da Mursi'nin göreve geldiği 30 Haziran'ın birinci yıldönümünde Tahrir Meydanı'nda kitlesel bir gösteri çağrısında bulundu.

28 HAZİRAN: Gösteriler başladı

İsyan hareketi, 22 milyon imza topladığını ilan ederek, 28 Haziran'dan itibaren Kahire ve İskenderiye başta olmak üzere farklı kentlerde gösterilere başladı. Aynı gün, Mursi taraftarları da Kahire'deki Rabia'tül Adeviyye Meydanı'nda gösterilere başladı.

30 HAZİRAN: Mursi 17.00'da bıraksın

Tahrir'de toplanan Mursi karşıtları, sandıkla gelen Cumhurbaşkanına istifa etmesi için saat 17.00'e kadar süre tanıdıklarını ilan etti.

1 TEMMUZ: Askerden 48 saat darbe süresi

Tahrir Meydanı'nın yanı sıra başkanlık sarayı önünde de Mursi karşıtlarının gösterileri sürdü. Kahire'deki Müslüman Kardeşler Merkezi muhalifler tarafından ateşe verildi. Buradaki çatışmalarda 8 kişi öldü.

İskenderiye, Süveyş, Port Said gibi şehirlerde gösteriler sürerken İsyan hareketi, Mursi'ye istifa etmesi için ertesi gün saat 5'e kadar süre tanıdığını açıkladı. Bu açıklamadan kısa süre sonra Mısır Ordusu bir ültimatom yayınlayarak, 48 saat içinde tarafların uzlaşması gerektiğini duyurdu.

2 TEMMUZ: Asker Mursi taraftarlarına ateş açmaya başladı

Mursi karşıtları tahrir Meydanı'nda, Mursi taraftarları da Adaviye Meydanı'nda gösterilerini sürdürdü. Kahire'nin farklı yerlerinde ordu birlikleri pozisyon almaya başladı.

Sabah saatlerinde Kahire Üniversitesi önünde Mursi taraftarlarına ateş açıldı. Çıkan çatışmada Mursi destekçisi 1 kişi hayatını kaybetti çok sayıda kişi yaralandı.

Aralarında Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr'ın da bulunduğu 5 bakan istifa etti.

El Ahram gazetesi, ordunun verdiği ültimatomun dolması sonrasında uzlaşıya varılamaması durumunda anayasayı askıya alacağını yazdı.

Gece saatlerinde Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi televizyondan Mısırlılara seslendi. Meşru olarak seçildiğini vurgulayan Mursi, bu meşruiyeti canı pahasına savunacağını açıkladı.

3 TEMMUZ : Ve Mursi'ye darbe!

Ordunun verdiği ültimatomun dolmasından bir süre sonra Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdul Fatah Sisi, Muhammed Mursi'nin görevden alındığını duyurdu. Zırhlı araçlar eşliğindeki askerler Kahire'nin önemli noktalarına konuşlandırılırken, Mursi tutuklandı. Resmi olarak açıklanmasa da Mursi, Cumhuriyet Muhafızları Karargahı'na götürüldü.

Ordunun yönetime el koyduğu haberi Tahrir Meydanı'nda coşkuyla karşılandı.Orduya bağlı uçak ve helikopterler meydan üzerinde gösteri uçuşu yaptı.

Mısır Başmüftüsü Ahmed el Tayip, Kıpti Kilisesi Lideri II. Tavadros, Muhammed el Baradey ve İsyan hareketi liderleri darbeyi 'devrim' olarak niteleyerek kutladı.

Darbeyi kınayan Müslüman Kardeşler ise meşru yönetimi savunacaklarını açıkladı.

4 TEMMUZ: Medyaya Mursi baskısı

Sisi tarafından geçici cumhurbaşkanı olarak duyurulan Anayasa Mahkemesi başkanı Adli Mansur yemin ederek görevine başladı. Aynı gün, Mısır Parlamentosu'nun üst kanadı olan Şura Meclisi'nin feshedildiği açıklandı.

Müslüman Kardeşler ve Adalet ve Hürriyet Partisi'nin üst düzey isimlerinin de bulunduğu çok sayıda kişi tutuklandı. Mursi'yi destekleyen 4 televizyon kanalı kapatıldı.

5 TEMMUZ: Askerden namaz kılanlara ateş

Mursi taraftarları 'Ret Cuması' adıyla büyük gösteriler düzenledi. Cuma namazı sonrası yoğunlaşan gösterilerde Cumhuriyet Muhafızları Karargahı'na yürümek isteyenlere askerler ateş açtı. En az 3 kişi öldü.

Akşam saatlerinde ise Tahrir Meydanı'na açılan 6 Ekim Köprüsü üzerinde karşıt gruplar arasında çatışma yaşandı. Olaylarda iki Mursi taraftarı ölürken, 70'ten fazla insan da yaralandı.

8 TEMMUZ: Sabah namazında katliam

Sabah namazı saatlerinde Kahire'deki Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde Muhammed Mursi'ye destek veren göstericilere Mısır Ordusu tarafından ateş açıldı. Müslüman Kardeşler ise olayda 5'i çocuk en az 53 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Saldırı sonrasında Müslüman Kardeşler intifada çağrısında bulundu.

12 TEMMUZ

Darbeye karşı yüzbinlerce insan Adeviye Meydanı'nda toplandı ve Mursi'ye destek gösterisi düzenledi.

24 TEMMUZ Cuntadan eylem çağrısı

Sisi Mısır halkını darbeye destek vermeleri ve şiddete karşı çıkmaları için meydanlara çıkmaya davet etti. Darbe karşıtlarının meydanlarda protestolarına devam etmeleri nedeniyle Sisi'nin çağrısı ülkedeki gerilimi yükseltti.

26-27 TEMMUZ KATLİAM

Mısır, son zamanların en büyük sivil katliamına sahne oldu. Batı'yı arkasına alan Sisi cuntası, Adeviyye'deki halka saldırdı. En az 200 kişi hayatını kaybetti, 5 binden fazla kişi yaralandı. Yüksek binalara çıkan keskin nişancılar, hedef gözeterek gerçek mermilerle halka ateş açtı. Baltacılar, av tüfekleriyle saldırdı, polis zırhlı araçlarla kalabalığa daldı.

14 TEMMUZ

Mısır'da 30 Haziran gösterileriyle başlayan, 3 Temmuz'da ordunun yönetime el koyması ve ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevinden uzaklaştırılması ile tırmanan siyasi gerilim neticesinde yapılan katliamların bilançosu resmi kaynaklara göre, 3 bin 533 ölü, 11 bin 520 yaralı.

Olaylarda binden fazla kişi de gözaltına alındı.

'R4BİA SEMBOL OLDU


0 yorum:

Yorum Gönder