Facebook

17 Eylül 2013 Salı

TÜRK JETLERİ SURİYE HELİKOPTERİNİ DÜŞÜRDÜ

Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F- 16 savaş uçakları sınır ihlali yapan bir Suriye helikopterini düşürdü.  Suriye helikopterinin düşürülmesiyle sonuçlanan olay şöyle gelişti:

Suriye ordusuna ait helikopter Türkiye sınırına 5 mil yaklaşınca, Suriye hava unsurlarına yönelik geçen yıl Türk savaş uçağının düşürülmesinin ardından değiştirilen yeni angajman kuralları uygulandı. Bu çerçevede helikopter pilotu ‘daha fazla yaklaşma’ diye uyarıldı, geri dönmesi talep edildi. Ancak helikopter yaklaşmaya devam etti. 

Bunun üzerine devriye görevinde olan Türk jetlerine durum bilgisi verildi. Bu sırada helikopter sınıra 2 mil yaklaştığında telsizle helikopterdeki pilotlara dönmeleri için bir uyarı daha yapıldı. Jetler bölgeye gelene kadar Suriye helikopteri Türk hava sahasına giriş yaptı ve 1 mil kadar ilerledi. Son uyarıları da dinlemediği için F-16’lara ‘vur’ emri verildi.

Genelkurmay Başkanlığı, M-17 tipi bir Suriye helikopterinin, Türk hava sahasını, yaklaşık 14.200 feet irtifada seyrederken, 2 kilometre derinlikte ihlal ettiğini, bu durum üzerine, bölgede hava devriye görevinde bulunan iki F-16 uçağından biri tarafından, saat 14.27'de Türk hava sahasındayken vurulduğu ve hududun takriben 1 kilometre Suriye tarafına düştüğünü bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı, Türk hava sahasını 2 kilometre ihlal eden M-17 tipi Suriye helikopterinin havada devriye görevinde bulunan F-16 tarafından vurulduğunu açıkladı. Vurulan helikopterin 1 kilometre Suriye tarafına düştüğünü açıklayan Genelkurmay Başkanlığı, helikopterin radar iz bilgilerini de paylaştı.

2012'nin haziran ayında Türk savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin ardından Türkiye angajman kurallarını değiştirmiş, uyarı yapmadan sınırını ihlal eden veya tehdit eden Suriye askeri hava araçlarına ateş açacağını bildirmişti.

0 yorum:

Yorum Gönder